Zadar, een prachtige stad in Kroatië

De Kroatische stad Zadar is een oude stad gelegen aan de Adriatische zee. Het is een charmante stad met smalle romantische straatjes. Het oude stadsdeel ligt op een schiereiland die je via een voetgangersbrug kunt bereiken en binnenstad is autovrij. Je vindt er veel leuke winkeltjes en gezellige terrassen. Ook zijn er allerlei leuke pleintjes en er is een echte ouderwetse mediterraanse markt.

Bezienswaardigheden

Een van de vele bezienswaardigheden is de Sint Donatuskerk welke dateert uit de 9e eeuw. De kerk is laat op de middag geopend voor bezoekers zodat je ook van binnen een kijkje kan nemen. Een andere mooie kerk is de Heilige Anastacia Kathedraal met een indrukwekkende noordelijke gevel. Je kunt voor een klein bedrag de klokkentoren beklimmen voor een geweldig uitzicht. Wat ook bijzonder is om te zien is het zee-orgel. Dit is een kunstwerk aan de kust van Zadar dat werkt op zonne-energie. De de golven van de zee maken muziek doordat ze water door het zeeorgel bewegen. Erg bijzonder om te horen en te zien.

De zonsondergang

Aan het einde van de dag kan je genieten van een mooie zonsondergang. De zonsondergang van Zadar is zelfs beroemd zo mooi is die. De bekende filmregisseur Alfred Hitchcock noemde het al de mooiste zonsondergang van de wereld.

Buiten de stad

Rondom de stad zijn de mooiste stranden te vinden met kristalhelder water zoals het Kolovare strand of het Borik strand. De meeste stranden kan je met de bus vanuit Zadar bereiken. Deze stranden zijn in de zomer wel druk, voor een rustiger strand ga je met de veerboot naar Saharun op het eiland Dugi Otok. Wil je een dagje wat verder weg? Dan kan je met de boot een excursie maken naar het Nationale park Kornati. Dit is een eilandengroep waar je rond de eilanden heel goed kan snorkelen of duiken.

Overnachten

De meeste hotels en hostels vind je in de wijken Borik en Diklo. Een voordeel is dat deze wijken dichter bij het strand zijn dan het oude centrum. Boek in de zomer wel op tijd je hotel, want Zadar is een populaire bestemming.

Have your say