Voorbereid op wintersport

Het wintersportseizoen komt er weer aan, en het wordt tijd voorbereidingen te treffen om goed bepakt te kunnen vertrekken. Goede skikleding is hierbij van groot belang, omdat de lol van het skiën er snel af gaat wanneer u met een nat pak of kippenvel in de sneeuw staat. Ook zijn er tegenwoordig diverse producten op de markt die meer veiligheid bieden op de piste. Dus welke wintersportartikelen pakt u in wanneer u richting de sneeuw gaat?

Voorbereid op wintersport

Skikleding

Bij het kiezen van de juiste skikleding zijn er verschillende aspecten van belang. Indien u rekening houdt met de volgende punten zal u comfortabel op de piste staan.

  • Kleden in laagjes

Indien u zich in meerdere lagen kleedt zal u het minder snel koud hebben in de sneeuw. De kleding die u draagt dient goed te isoleren waardoor warmte wordt vastgehouden. De buitenste laag van uw outfit bestaat uit een skijas en skibroek, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan een water- en winddicht pak.

  • Bewegingsvrijheid

Een skipak dat niet voldoende bewegingsvrijheid biedt, kan belemmerend zijn op de piste. Hierdoor wordt de kans vergroot dat u valt of minder comfortabel kunt skiën of snowboarden.

  • Accessoires

Een goed passende skibril zorgt ervoor dat u niet verblind wordt door de zon, die extreem fel is door de weerkaatsing in de sneeuw. Een skibril dient goed te zitten op het hoofd, omdat deze anders kan beslaan aan de binnenzijde of kan afzakken tijdens het sporten. Hiernaast zijn ook handschoenen van groot belang, zodat u geen natte en koude handen krijgt wanneer u zichzelf bijvoorbeeld opvangt tijdens een val.

Veiligheid op en off-piste

Vooral voor de off-piste skiër of snowboarder is het van belang uw veiligheid te waarborgen. Naast de piste is de kans op een lawine namelijk groter: de sneeuw ligt hier immers minder vast aan de grond omdat hier minder vaak overheen wordt geskied. In geval van een lawine is het noodzakelijk dat u binnen 18 minuten wordt uitgegraven. Hierbij kan de juiste lawineuitrusting van groot belang zijn. Door middel van een airbag die u uittrekt wanneer u in een lawine terecht komt, wordt de kans dat u onder de sneeuw bedolven raakt verkleind. Indien dit tóch gebeurt, zorgt deze airbag ervoor dat u niet verdrukt raakt onder de sneeuw. Een pieper, sonde en schep worden gebruikt indien uw partner bedolven raakt onder de sneeuw. Door middel van een lawinepieper bent u in staat de globale locatie van uw partner te bepalen. Hierna kunt u met de sonde in de sneeuw prikken, om zo de exacte locatie vast te kunnen stellen. Met de schep kunt u uw partner vervolgens snel en eenvoudig uitgraven.

Deze veiligheidsmaatregelen kunnen eenvoudig onder uw skikleding worden meegedragen en bieden on- en off-piste meer zekerheid. Voor meer informatie over veiligheid op de piste kunt u oefenen met uw veiligheidsuitrusting en u inlezen over deze items, door bijvoorbeeld dit artikel van sport.nl te lezen.

Have your say