Top 10 bezienswaardigheden in Schotland

Wanneer je op vakantie naar Schotland gaat, bekijk dan zeker onderstaande tips. Dit mag je absoluut niet missen!

1. Glasgow
Schotland’s grootste stad staat bekend om haar goede energie en de vele architectonische hoogstandjes. Een paradijs voor liefhebbers van cultuur, design, streetstyle en een bruisend nachtleven.

2. The Highlands
Hun overweldigende schoonheid maakt de De Schotse Hooglanden zeker tot een bezienswaardigheid. Vooral voor natuurliefhebbers een walhalla. Je vindt er bergtoppen, groene valleien, meren en rivieren, maar ook kastelen, abdijen en meer cultuurhistorische bezienswaardigheden.

3. Loch Ness
Inderdaad, dat meer van dat mythische monster. Ligt in de Hooglanden en is naast toeristische spot ook populair onder wandelaars. Er liggen diverse schattige dorpjes rond het meer met veel horecagelegenheden en een mooi kasteel.

iStock_000017086704_Small4. West Highland Line
Schotland’s langste spoorlijn die de Hooglanden verbindt met Glasgow. Volgens velen de mooiste spoorlijn ter wereld, van maar liefst 264 km lang. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten en stap je uit in de leukste plaatsjes.

5. Malt Whisky Trail
Een ode aan de whisky, een onmiskenbaar onderdeel van het Schotse erfgoed. De route leidt je door de regio Speyside, waar Schotland’s meeste distilleerderijen liggen. Je ontdekt er alles over het produceren van whisky.

6. World Pipe Band Championships
Jaarlijkse wedstrijd in Glasgow in augustus, rond een andere Schotse trots: de doedelzak. Doedelzakken werden al eens verboden, dus het instrument staat in zekere zin voor de eigenzinnigheid, vrijheid en rebellie van de Schotten.

7. Eilean Donan Castle
Dit prachtige kasteel staat op de kruising van drie lochs in de Highlands. Is meerdere malen flink beschadigd geraakt en sinds een kleine eeuw weer in volle glorie hersteld. Eilean Donan is het charismatische decor in diverse films, waaronder Highlander (1986) en The World is Not Enough (1999).

8. Ben Nevis
De hoogste berg van Groot-Brittanië, van maar liesft 1344m hoog. Trekt jaarlijks zo’n 100.000 klimfanaten. Ervaren klimmers kunnen hun hart ophalen tijdens de jaarlijkse Ben Nevis Race.

9. Edinburgh
De hoofdstad van Schotland. Naast haar rijke historie en de daaruit voortkomende bezienswaaridgheden, loopt de stad over van de evenementen. Muziek, theater en diverse festivals maken Edinburgh het hele jaar door tot een feestje.

10. National Galleries of Schotland
Collectief van verschillende musea, waarvan de meesten in Edinburgh staan. Zowel nationale als internationale kunst, modern en historisch. Naast de indrukwekkende vaste en wisselende collecties zijn de gebouwen zelf ook prachtig. Gratis te bezoeken.

Have your say