Onveilige seks op vakantie & HIV

Er zijn bepaalde souvenirs die je liever niet meeneemt vanuit je vakantiebestemming. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar bij onbeschermde seks op vakantie bestaat er wel degelijk het risico om HIV of AIDS op te lopen. We vertellen je alles over hoe je een besmetting voorkomt, de symptomen van HIV en wat je moet doen bij twijfel.

Voorkomen van HIV-infectie

Een relaxte sfeer, veel nieuwe mensen, feestjes: door al deze factoren zijn het aantal seksuele contacten op vakantie vaak groter dan in je normale omgeving. Maar hierbij komt ook een risico kijken: onveilige seks. Bij onveilige seks bestaat er de kans dat je een soa oploopt. De meest effectieve manier om een HIV-infectie te voorkomen is om altijd condooms te gebruiken. Daarnaast mogen naalden, spuiten of andere injectieapparaten voor drugsgebruik niet worden gedeeld. Ook op deze manier is het namelijk mogelijk om HIV op te lopen.

HIV symptomen

De symptomen van HIV zijn erg verschillend per persoon. De meest voorkomende symptomen zijn uitslag op het lichaam, koorts, keelpijn en hoofdpijn. Daarnaast kan je ook nog last hebben van vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, zweren in de mond of bij de geslachtsorganen, spierpijn, gewrichtspijn, misselijkheid en braken en nachtelijk zweten. Dit zijn de eerste HIV symptomen die vaak binnen 2 tot 4 weken optreden. Na deze periode heb je in veel gevallen geen last meer van symptomen, wat deze infectie juist gevaarlijk maakt. In de tussentijd verzwakt namelijk wel het immuunsysteem en kan de infectie uitgroeien tot het laatste stadium, AIDS.

Twijfel je? Dit moet je doen

Eenmaal thuis van vakantie begint het dagelijkse leven weer. Na onveilige seksueel contact (of wanneer het condoom bijvoorbeeld gescheurd is) is het altijd aan te raden om een soa-test te doen. Wil of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan, dan is een zelftest een alternatief. Hoe eerder je een seksueel overdraagbare aandoening aanpakt, hoe beter voor je gezondheid.

Have your say