Het schilderachtige kustplaatsje Colonia

Colonia del Sacramento is een klein stadje aan de Rio de La Plata in Uruguay. Tot de 19de eeuw was het in economisch opzicht Buenos Aires´ belangrijkste concurrent in de regio. Op een gegeven moment werd Colonia echter overschaduwd door de economische kolos Argentinië, wiens hoofdstad aan de andere kant van het water alle handelsactiviteiten naar zich toe trok. Het plaatsje is daardoor het tegenovergestelde van Buenos Aires. Klein en rustig en een heerlijke plek om de hectiek van de grote stad te ontvluchten.

Wegdromen naar lang vervlogen tijden

Als je Colonia binnenwandelt merk je gelijk dat het vroeger een belangrijke stad was. Zijn robuuste verdedigingswal met kanonnen moest de voormalige Portugese nederzetting verdedigen tegen Spaanse invallers. Als je over de verdedigingsmuur loopt, waan je je voor heel even een soldaat in de zeventiende eeuw. Hetzelfde gevoel bekruipt je als je door het antieke centrum loopt, want een gedeelte hiervan is eeuwenlang intact gebleven. De authentieke roze huizen en met straatkeien betegelde straatjes geven een indruk van het leven in de koloniale tijd en vormen een schilderachtig tafereel.
Vergeet tijdens deze wandeling niet een bezoek te brengen aan de oude vuurtoren, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Tevens vindt hier vaak een marktplaats, die tezamen met de terrasjes en de dikwijls optredende muzikanten voor een gezellig geheel zorgt.

Als de zon ondergaat in Rio de La Plata…

Na deze historische wandeling kun je rustig verder wandelen over de dijk langs de kust, of op adem komen op het strand. Colonia´s kust wordt gekenmerkt door fijne kiezelstranden, die omringd worden door palmen en struikgewassen. Er zijn diverse strandtenten en terwijl je aan jouw cocktail slurpt zie je hoe een rode zon onder gaat in het kabbelende water van de Rio de La Plata. Hierna is het tijd voor een smaakvolle avondmaaltijd. In de vele restaurants kun je genieten van geroosterd vlees en een goed glas rode wijn, terwijl muzikanten jouw diner begeleiden met meeslepende muziek.

Als je de volgende dag met de boot terugkeert naar Buenos Aires, dan zie je de kantoorgebouwen van Puerto Madero op je af komen. Als je je vervolgens in het dynamische leven van deze bruisende metropool stort, ben je helemaal opgeladen door je bezoek aan het rustige en pittoreske Colonia del Sacramento.

Have your say