Geldt je zorgverzekering nog als je op (wereld)reis gaat?

Als je op vakantie gaat, blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. In de basisverzekering zit namelijk een werelddekking voor spoedeisende hulp. Maar… ga je voor langere tijd op (wereld)reis en/of ga je werken in het buitenland? Dan is je zorgverzekering níét altijd geldig. Hoe zit dat?

Korter dan een jaar weg

Als je minder dan een jaar op reis gaat, blijft je zorgverzekering geldig. Je bent dan verzekerd tót het Nederlands tarief. Dit betekent dat je de kosten boven dit tarief zelf moet betalen, als je hiervoor niet aanvullend verzekerd bent. Vergeet niet je EHIC-pas mee te nemen. Hiermee kunnen zorgverleners direct zien dat je verzekerd bent voor spoedeisende hulp in het buitenland. Ook erg fijn: de zorgkosten kunnen met behulp van deze pas gemakkelijker gedeclareerd worden bij je zorgverzekeraar. Hierdoor hoef je die kosten waarschijnlijk niet eerst zelf voor te schieten.

Langer dan een jaar op reis

Blijf je langer dan een jaar in het buitenland? Dan is het nog maar de vraag of je Nederlandse zorgverzekering geldig is. Bereid je goed voor en neem – vóórdat je op reis gaat – contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze organisatie beoordeelt of je in Nederland verzekerd blijft of in het buitenland een zorgverzekering moet afsluiten. Wel zo handig om dit op tijd te checken, zodat je je goed kunt oriënteren in de mogelijkheden, als blijkt dat je wel een verzekering in het buitenland moet afsluiten.

Werken in het buitenland

Reizen kan best duur zijn. Ga je voor lange tijd op reis, dan kan het fijn (of nodig) zijn om in het buitenland een (tijdelijk) baantje te zoeken om wat bij te verdienen. Hou er alleen wel rekening mee dat dit invloed kan hebben op je zorgverzekering. Ga je langer dan 3 maanden achter elkaar werken in het buitenland? Dan is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig – behalve als je een Nederlandse werkgever hebt.

Goed voorbereid op reis

Zorg dat je goed voorbereid op reis gaat. Check op tijd hoe het zit met je verzekeringen. Als je al ver van tevoren weet dat je wilt gaan reizen, kun je je zorgverzekering hier misschien nog op aanpassen. Je kunt dan verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken – let wel op: dit kan alleen van november tot en met december. Is het niet meer mogelijk om je zorgverzekering aan te passen? Geen zorgen, je kunt de kosten boven het Nederlands tarief ook verzekeren via een reisverzekering.

Have your say