Ga je op autovakantie? Zo bereid je je goed voor

Ga je met de auto op vakantie? Je bent niet de enige, want 40% van de Nederlanders gaat het liefst op vakantie met de auto. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je met autovakantie gaat. Voordat je weggaat is het goed om te controleren of je auto klaar is voor de reis. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. Zodat jij weet wat je precies moet checken. Kun jij daarna gewoon zorgeloos op reis.

Controleer de bandenspanning

Controleer de bandenspanning. Met een te lage of te hoge bandenspanning slijten je banden sneller en heb je meer kans op een klapband. Daar wil je je vakantie natuurlijk niet door laten verpesten. Als je bandenspanning in orde is, verbruik je bovendien minder brandstof tijdens de reis naar je vakantiebestemming. Mooi meegenomen, want scheelt ook in de kosten.

Koelvloeistof en oliepeil belangrijk

Naast de bandenspanning is het ook verstandig om de koelvloeistof en het oliepeil te (laten) controleren. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de warmte van de automotor niet te hoog wordt. Zit er te weinig koelvloeistof in de auto? Dan kan de motor oververhit raken. Ook het oliepeil is belangrijk voor een goed werkende motor, olie is namelijk het smeermiddel van de motor. Is het oliepeil te laag of juist te hoog, dan kan dit voor flinke schade zorgen. Slim dus om zowel de koelvloeistof en het oliepeil nog even te checken voor vertrek. Het zou zonde zijn als je met pech langs de weg komt te staan, terwijl dit makkelijk voorkomen had kunnen worden. Bovendien kunnen de kosten voor schade aan de motor door behoorlijk oplopen als je deze vloeistoffen niet goed op peil houdt.

Verplicht in de auto meenemen

Als eerst: vergeet vooral je paspoort, portemonnee en rijbewijs niet, maar denk ook aan de spullen die je verplicht in de auto moet hebben liggen. Wat je mee moet nemen in de auto verschilt per land. Neem in ieder geval een gevarendriehoek mee; die is in elk land verplicht. Ook wel zo veilig, als je toch met pech langs de kant komt te staan. Naast de gevarendriehoek ben je in de meeste landen verplicht een veiligheidshesje bij je te hebben. Net als dat een verbanddoos is in sommige landen verplicht is. In Frankrijk moet je altijd een alcoholtest in de auto hebben liggen. Ga je naar Griekenland of Polen? Dan moet je een brandblusser meenemen. En in Kroatië is het verplicht om reservelampen in de auto te hebben liggen. Check dus altijd even wat jij in de auto moet hebben liggen in het land waar je heengaat.

Vergeet de groene kaart niet

Naast al deze verplichte spullen, is het ook heel erg handig om de groene kaart mee te nemen. Deze kaart is het bewijs dat jouw auto verzekerd is. Bovendien kun je op de groene kaart precies zien in welke landen jouw autoverzekering geldig is. Daarnaast kun je de contactgegevens van je verzekeraar gemakkelijk terugvinden op deze kaart. Weet je niet precies wat er gedekt is met jouw autoverzekering? Check dan ook nog even de polisvoorwaarden.

Zijn jij en je auto helemaal klaar voor de reis? Vergeet dan vooral niet te genieten. Fijne vakantie!

Have your say