Een zorgeloos weekend weg op Ameland

Een goede tip voor een weekend weg op de Waddeneilanden is Ameland. Dit Waddeneiland is kleiner dan Texel, minder jong en hip dan Terschelling, maar wel levendiger dan Vlieland en Schiermonnikoog. Vroeger stond Ameland bekend als een Waddeneiland waar voornamelijk oudere mensen een weekend of midweek naartoe gingen. Dit beeld is echter al sinds jaren aan het veranderen. Tegenwoordig kiest jong en oud voor Ameland als bestemming voor een weekendje weg. Ook gezinnen weten Ameland goed te vinden. Er zijn alle voorzieningen die nodig zijn voor een geslaagde gezinsvakantie.

 

Voor een weekend weg op Ameland is er voor ieders wens en budget wel een passende accommodatie. Of je nu liever in een eenvoudige stacaravan, luxe bungalow, charmant pension of luxe hotel met wellnessfaciliteiten verblijft, op Ameland is het er tegenwoordig allemaal te vinden. Een geliefd wandeldoel op Ameland is strandpaviljoen ’t Strandhuys bij Buren. Na een fikse wandeling kun je hier terecht voor onder meer een warme chocomel en lekkere snack. Je kan er ook à la carte een complete maaltijd bestellen. Imposant is de 55 meter hoge vuurtoren Bornrif bij Hollum, die waakt over de kustlijn van Ameland en al in 1880 werd gebouwd, in opdracht van Koning Willem III.

 

Om op Ameland te komen neem je de veerboot in de Friese plaats Holwerd. De meeste toeristen gaan naar de plaats Nes, omdat zich daar een kilometers lang strand bevindt. Nes heeft een knus centrum met karakteristieke, oude huisjes. Sommige stammen al uit de 16e en 17e eeuw. Nes is geen winkelparadijs, maar toch zijn er enkele leuke boetieks en winkels om te shoppen. Door de aanwezigheid van toeristen zijn er hier voldoende leuke restaurantjes en cafeetjes met terras. Dus heb je genoeg van het rondwandelen door het dorp, plof dan neer op een van de verwarmde terrasjes. De meeste eilandbewoners zelf wonen in Hollum. Ameland telt daarnaast nog twee kleinere plaatsjes. Wie van nog meer rust houdt tijdens zijn weekend weg op de Waddeneilanden, kiest voor de plaatsjes Ballum of Buren.

Have your say