Het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera

We maken steeds meer foto’s. Veel mensen pakken hiervoor gewoon de camera van hun smartphone, maar daarmee schiet je natuurlijk alleen maar je snelle kiekjes en geen echte professionele foto’s. Echte foto’s maak je nu eenmaal met een goede camera. Vaak wordt daarmee een spiegelreflexcamera bedoeld, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Je kunt namelijk ook hele goede foto’s met een systeemcamera maken. Er zitten echter wel een aantal belangrijke verschillen tussen beide modellen. Kijk daarom altijd eerst even goed welke van de twee het best bij jou past.

Voor beginners

Een systeemcamera is het best uit te leggen als een uitgeklede versie van een spiegelreflexcamera. Het is een model waarin geen spiegel en geen prisma zijn opgenomen. Daarentegen zitten er wel hele goede en sterke sensoren in. De kracht hiervan kan per merk verschillen. Doordat ze steeds krachtiger worden zijn ze god te gebruiken om het vak mee te leren. Lange tijd werden systeemcamera’s dan ook als toestellen voor beginners gezien. Steeds meer professionele fotografen houden echter hun systeemcamera’s altijd bij de hand om ook daarmee te kunnen werken.

Voor de profs

De echte camera om professioneel mee te werken blijft natuurlijk de spiegelreflexcamera. Er is nog altijd geen toestel dat zo krachtig en scherp een beeld kan vastleggen als een camera met een goede spiegel en een goed prisma. Bovendien zijn deze camera’s vaak, nog veel meer dan systeemcamera’s, uit te breiden met allerlei accessoires. Denk bijvoorbeeld aan lenzen die alles nog scherper kunnen vastleggen. Wie professioneel aan de slag wil kan dus het best met een spiegelreflexcamera, die ook wel DSLR wordt genoemd, aan de slag.

Wat je ziet

De reden waarom de spiegelreflexcamera nog altijd hoger staat aangeschreven bij de professionals is niet alleen de kracht van het toestel. Ook het feit dat je bij de spiegelreflexcamera nog altijd zelf door de lens kijkt is erg belangrijk. Dit maakt het fotograferen namelijk heel erg direct. Zo kun je dus letterlijk vastleggen wat je ziet. Dit is voor veel fotografen nog altijd een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen werken. Dit is dus het grootste verschil tussen de twee soorten camera’s.

Have your say